/**/

Historik

Förutom alla småprojekt genom åren finns här en sammanfattning av större alternativt extra minnesvärda projekt.

2000-2007

I princip har jag alltid varit entreprenör och egenföretagare men under dessa år uppbar jag en anställning (min hittills enda) på Precise Biometrics AB där jag jobbade med utveckling och testning av ny hårdvara.

1992-1998

Jag var delägare och utvecklingsansvarig i Stagetech Developments AB där vi konstruerade, tillverkade och marknadsförde ruskigt dyra CD-spelare för speciella applikationer.

Den första produkten "d2d" var ett CD-gränssnitt till en glasmastermaskin (den som gör matrisen till en CD) som ersatte den videobandspelare som tidigare var det format som originalet fanns på. Listpriset på denna var ca USD 50.000.

Nästa steg var att göra en CD-testare "EC2" som testade spelbarheten på de färdiga CD-skivorna snarare än att testa dom enligt standarden.

(I standarden är nämligen specificerat exakt vilken typ av mekanik som skall användas under testningen. Inte så bra med tanke på att denna mekanik inte är representativ för de spelare som finns ute i konsumentledet!) Denna såldes för blygsamma 5.000 USD...

1993

Jag konstruerade tillsammans med IFEB (Ingenjörsfirma Erik Bäckerud) en jingeldator (avsedd för uppspelning av reklam och jingar) med användarvänlig fjärrstyrning åt Big Radio i Lund. Hela två gångers komprimering uppnåddes. (Detta var före mp3:ornas tid! :-) Denna köptes sedermera av Radio AF där den användes ända fram till 2004.

Byggde även en moduluppbyggd radiomixer åt Radio P4 i Lund.

1989 - 1992

Jag konstruerade ett antal olika CD-spelare för DJs baserad på enkla kommersiella CD-spelare från Techninics. På denna tid fanns inga användarvänliga alternativ från de stora tillverkarna

Totalt tillverkades närmare 200 sådana CD-spelare hemma vid köksbordet och såldes i Sverige, England, USA, Kanada och Mexico. I nordamerika hade jag dessutom en återförsäljare som satsade stort på annonsering fackpress mm.

När Denon kom med sin klassiska DN-2000 försvann denna marknad för mig över en natt. Lustigt nog hade dom exakt samma lösning som jag när det gällde att styra hastigheten på CDn för att mixa ihop två skivor. :-)

1987

Startade som enskild firma ("Econ - Electronic constructions") med Akademiska Föreningen i Lund som huvudkund. Där hade jag underhållsansvar för deras dans-ljudanläggningar.

Pre-historisk tid

Minnesvärt är den ölhävningstimer jag byggde när jag var aktiv i studentlivet i början på 80-talet. Tidtagningen startas när domaren slår en sejdel i bordet och avslutas när den tävlande slår ner sitt glas efter avslutat häv.

Timern triggades av två kontaktmikrofoner som kände av smällarna när glasen träffade restektive bord.

2019  P.O Olsson Innovation AB   globbers joomla templates