/**/

Digitalisering av ljud och bild

Den analoga kulturskatten håller långsamt på att tyna bort... Fotografiska färgbilder/filmer tappar färgen och blir blekare. Ljud på magnetband försvinner i en brusmatta alternativt får ett "eko" från nästa varv på bandet. Samma gäller för videoband. Detta ÄR en realitet men dessbättre finns det lösningar.

Använd kontaktformuläret om du vill veta mer om hur jag kan hjälpa dig.

Bilder/film/video

Jag har stor erfarenhet av diabildsskanning och har totalt skannat långt mer än 10.000 dia. Med Digital ICE (image correction and enhancement) får man mycket bra kvalité på det skannade materialet utan att lägga tid på manuell bildbehandling.

För bildskanning har jag följande möjligheter:

För analog film (8mm) finns det professionella skanners med ganska högt minutpris. Jag har en billigare lösning som ändå funkar bra (den svagaste länken är ju ändå den analoga filmen!), jag kör filmen i en vanlig smalfilmsprojektor som projiceras via en spegel på en mattskärm som sedan filmas av med en digital videokamera. Sker detta i ett rum utan andra ljud blir en kul bonus ljudspåret med projektorns hemtrevliga surrande!

Videomaterial spelas helst upp i samma videobandspelare/-kamera där den är inspelad. För vanliga VHS(-C)-band har jag Panasonic NV-FS2000 som kan användas, dessa är kända för sina utmärka uppspelningsegenskaper. Själva digitaliseringen sker sedan med en Matrox MSO2 Mini eller en Canopus ADVC-300.

Ljud, vinylskivor

Jag använder en Numark TTUSB för att "skanna" skivorna. Största problemet här är knaster och repor, det krävs mycket manuellt jobb för att tvätta allt skräp. Min erfarenhet av vinyldigitalisering säger dock följande: Spara alltid en okomprimerad kopia av den råa ljudfilen, i framtiden kommer bättre mjukvaror för knasterbarttagning!

Ljud, magnetband

Följande förutsättningar måste vara uppfyllda för den bandspelare som används vid uppspelningen:

  • Tonhuvud, kapstanaxel och eventuellt andra delar bandet löper mot är rengjorda samt avmagnetiserade.
  • Tryckrullen i rimligt bra skick.
  • Vid dåliga inspelningar: Azimuthen (vinkeln på tonhuvudet) justeras manuellt och subjektivt för respektive band som skall spelas upp.

För kassettband kan jag använda en Philips DCC-730 som förutom att vara en digital bandspelare för DCC-kassetter även är en utmärkt uppspelare av analoga kassettband.

För 1/4" rullband har jag följande bandspelare:

  • Studer A807, 10" rullar, 2-kanaler i följande hastigheter: 9.5/19/38 cm/s
  • Teac A-3340S, 10" rullar, 4-kanaler i följande hastigheter: 19/38 cm/s
  • Pioneer RT-707, 7" rullar, 2 kanaler reverserande i följande hastigheter: 9.5/19 cm/s
  • Tandberg Series 1200X, 7" rullar, 2 kanaler i följande hastigheter: 4.75/9.5/19 cm/s
2020  P.O Olsson Innovation AB   globbers joomla templates